Pewnie nie raz słyszałeś, że witamina C to jeden z najlepszych sojuszników naszego zdrowia. Ale czy wiesz, że nie tylko cytrusy są jej źródłem? Dzisiaj zapraszam Cię na podróż przez listę owoców i warzyw, które są skarbnicą tej cennej witaminy. Poznasz też, które z nich dostarczają nam innych ważnych mikroelementów, takich jak witaminy B czy A. Już nie możesz się doczekać? Przygotuj notatnik, zaczynamy!
Cytrusy, czyli najpopularniejsi dostawcy witaminy C
Zwykle, kiedy myślimy o witaminie C, przychodzą nam do głowy najczęstszy: pomarańcze i cytryny. I wystarczająco dobrze, bo one należą do owoców, które mają najwięcej tej witaminy. Cytryna to bezwzględny lider pod względem zawartości witaminy C, ale nie zapominajmy o innych cytrusach – grejpfrutach, mandarynkach, limonkach czy owocach bergamotki. Są także doskonałym źródłem, a o ich korzystnych właściwościach zdrowotnych nie można zapominać.
Nie tylko cytrusy – owoce i warzywa o wysokiej zawartości witaminy C
Kiwi, truskawki, papaja – nie podobalibyście się pewnie, że te owoce maja dużo witaminy c, co? A jednak! Są one naprawdę skarbnicą cennego składnika. Tak samo jak witaminowe bombki, czyli poziomki i czarne porzeczki czy papryka. Tak, papryka jest właściwie warzywem, które ma dużo więcej witaminy C niż pomarańcze.
Różnorodność owoców zawierających witaminę B i A
Ale co z witaminą B? Jakie owoce mają witaminę B? Tutaj zdecydowanie na czele stoją banany, darmowe, awokado i rodzynki. Ale nie zapominajmy także o warzywach jak brokuły, szpinak czy marchew – są one także znanymi źródłami witamin B.
A witamina A? Największym źródłem są marchew, pomarańcze, mango i papaja, które znajdują się w czołówce owoców mających witaminę A.
Działa na rzecz witaminy D
Kiedy mówimy o witaminie D, pierwszą myślą są zwykle słońce i jaja. Ale czy wiesz, że jednym z owoców, które mają witaminę D, jest avocado? Dlatego jeśli chcesz wzmocnić układ odpornościowy i poprawić zdrowie kości, awokado powinno znaleźć się na liście Twoich ulubionych owoców.
Zrób zakupy świadomie, wybieraj produkty dostarczające Ci witaminy C
Nie tylko owoce i warzywa są w stanie dostarczyć Ci witaminy C. Produkty jak np. wątróbka, czy ostrygi mogą także być jej znacznym źródłem. Tak więc – zastanawiając się na przyszłość jakie produkty mają witaminę C, pamiętaj o tym fakcie. Bez wątpienia warto myśleć o tym, kiedy robimy cotygodniowe zakupy, aby nasze posiłki były jak najbardziej zróżnicowane.
Zakupy dla zdrowia dzięki owocom i warzywom mającym witaminy C, B, A, D
Zatem, jeśli chodzi o owoce mające witaminę C – liderem są cytrusy i papryka. Przy wyborze owoców zawierających witaminę B – postaw na banany czy awokado. Warzywa i owoce mające witaminę A to przede wszystkim marchew, pomarańcza i mango, a jeśli zależy Ci na witaminie D – wybierz awokado. Pamiętaj, że dostarczanie tych witamin nie musi ograniczać się tylko do owoców, warzyw i produktów odzwierzęcych. Warto w swoim menu uwzględnić różnego rodzaju ziarna, nasiona i orzechy.
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie to nie tylko dobra dieta, ale przede wszystkim zdrowy i świadomy wybór tego, co ląduje na naszym talerzu. Znamy już odpowiedzi na pytania jakie owoce mają witaminę c, b, a czy d, teraz pozostaje nam tylko właściwie zastosować tę wiedzę. Więc nie zwlekaj, i od teraz zacznij robić zakupy świadomie, szukając produktów najbogatszych w te cenne mikroelementy. Na zdrowie!
Klucz do zdrowia w witaminach. Owoce i warzywa najlepszym ich źródłem
Jeżeli poszukujecie naturalnego źródła witaminy C, czyli podstawowej, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu – owoce cytrusowe, a w szczególności cytryna, są idealnym wyborem. Ale to nie jedyne owoce mające witaminę C – grejpfruty, mandarynki, a także kiwi, truskawki i papaja to prawdziwe skarbnice tego składnika. A wśród warzyw? Zdziwicie się pewnie, ale to właśnie papryka ma dużo więcej witaminy C niż pomarańcze.
Dobrze jest znać także źródła witaminy B zawartej w owocach. Moc tego składnika odnajdziemy w bananach, awokado i rodzynek. A jeżeli chodzi o warzywa – warto sięgać po brokuły, szpinak czy marchew.
Marchew, pomarańcze, mango czy papaja to owoce mające witaminę A, niezbędną dla naszego widzenia. Jest to jednak witamina, której źródłem są też cytrusy – długotrwałe ich spożywanie przyczynia się do poprawy naszego widzenia.
Jeżeli natomiast mówimy o witaminie D, to oprócz słońca, jednym z jej naturalnych źródeł są owoce jako awokado.
Ale nie zapominajmy – witaminy C, B, A czy D znajdziemy nie tylko w owocach i warzywach. Właściwie zbilansowana dieta powinna uwzględniać też produkty odzwierzęce, takie jak wątróbka czy ostrygi, a także ziarna, nasiona i orzechy. Ponieważ to właśnie one są ich naturalnym źródłem.
Więc następnym razem, kiedy zastanawiacie się jakie produkty mają witaminę C, B, A czy D, pamiętajcie – to owoce i warzywa, ale też produkty odzwierzęce i ziarna, są ich naturalnym źródłem. Do zdrowia!